Büyük ölçekli bir araştırmaya göre orta yaşlardan itibaren kuruyemiş tüketmek, yaşlandıkça bunamayı önlemeye yardımcı olabiliyor.
Singapur Ulusal Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 1993'ten 2016'ya kadar yaklaşık 17.000 kişiyi izleyerek önce diyetlerini ve daha sonra bilişsel işlevlerini değerlendirdi.
Araştırmaya göre 40'lı yaşlarından itibaren haftada iki veya daha çok kez kuruyemiş tüketenlerin ayda bir kereden daha az tüketenlere kıyasla, ileriki yaşlarda hafıza problemi yaşama olasılığı beşte birinden daha az.
Benzer bir çalışmada, Güney Avustralya Üniversitesi tarafından 55 yaş üzeri yaklaşık 5000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, günde sadece iki tatlı kaşığı kuruyemiş tüketmek bilişsel işlevi geliştiriyor.
Araştırmacılar, kuruyemiş tüketen ve tüketmeyenleri karşılaştırdığında, kuruyemiş tüketmenin insanların hafıza, düşünme ve muhakeme yeteneğini %60'a kadar yükseltebileceğini söylüyor.
Birleşik Krallık'ta bulunan alzaymır(alzheimer) araştırma ve yardım kuruluşu bunama riskini azaltmaya yardımcı olmak için sağlıklı kolesterol ve kan basıncını korumayı, dengeli beslenmeyi, sağlıklı kiloyu korumayı, düzenli egzersiz yapmayı, sigara içmemeyi ve alkol tüketimini sınırlamayı öneriyor.
Yardım kuruluşuna göre yağlı balık, kuruyemişler, tohumlar ve avokado gibi doymamış yağ kaynaklarını içeren bir diyet yemek de dahil olmak üzere kalp sağlına dikkat etmek de bunama riskini azaltabilir.
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti bunamanın en yaygın erken belirtilerini hafıza kaybı, konsantre olma problemi, bilindik günlük görevleri yerine getirmede zorluk, bir konuşmayı takip etme veya doğru kelimeyi bulmada zorluk, yer ve zaman konusunda kafa karışıklığı ve ruh hali değişiklikleri olarak listeliyor. Bu semptomlar genellikle hafif başlıyor ve zamanla kademeli olarak kötüleşebiliyor.