Independent'da yayımlanan bir araştırmaya göre günde bir avuç kuruyemiş tüketmek sizi doktordan uzak tutmaya yarayabilir.
Çalışma, günlük en az 20 gram kuruyemiş tüketen kişilerde kalp hastalığı ve kanser gibi ölümcül hastalıkların gelişme olasılığının daha düşük olduğunu buldu.
800.000 den fazla kişinin verilerini analiz eden ekibin araştırmasına göre, kuruyemiş konusunda ısrarcı olmak kalp hastalığı riskini yaklaşık %30, kanser riskini %15 ve erken ölüm riskini %22 oranında azaltıyor.
Yine aynı miktarda kuruyemiş tüketimi (yaklaşık bir avuç kadar) solunum yolu hastalığından ölme riskinin yarı yarıya, diyabet risikinin ise %40 oranında azalmasıyla ilişkilendirildi.
Yayımlanan haberde Imperial College London üniversitesinden Dagfinn Aune şöyle söylüyor: "Birçok farklı hastalık riskinde tutarlı bir azalma gördük, bu sonuç kuruyemiş tüketimi ile farklı sağlık sonuçları arasında temel ilişki olduğuna dair güçlü bir gösterge. Bir avuç kadar az miktarda kuruyemiş için oldukça önemli bir etki."
Çalışma fındık ve ceviz gibi ağaçta yetişen kuruyemişlerin yanı sıra, teknik olarak baklagil familyasından olan yer fıstığını da kapsıyor.
Bay Aune şunları ekliyor: "Kuruyemişler lif, magnezyum ve çoklu doymamış yağlar bakımından zengindir, kardiyovasküler hastalık riskini azltmada faydalı olan ve kolesterol seviyelerini düşürebilen besinlerdir.
Özellikle ceviz ve pikan cevizi gibi bazı kuruyemişler oksidatif stresle savaşabilen ve kanser riskini azaltabilen antioksidanlar açısından zengindir.
Kuruyemişlerin yağ oranı oldukça yüksek olmasına rağmen, lif ve protein açısından da zengindir. Kuruyemişlerin obezite riskini zamanla azaltabileceğini gösteren kanıtlar var."